“Unica is zeer betrokken bij de verduurzaming van onze organisatie”
Martijn Bos, projectleider onderhoud bij Zorggroep Solis
Verduurzaming gaat Martijn Bos, projectleider onderhoud bij Zorggroep Solis, aan het hart. “We moeten écht iets doen voor de wereld”, vindt hij. Jaren terug liet hij daarom thuis al zonnepanelen en een warmtepomp plaatsen. Nu hoopt hij met zijn werkgever Zorggroep Solis ook relevante stappen te gaan zetten in de energietransitie. “Het momentum is er, de techniek is goed doorontwikkeld en met Unica hebben we een betrokken verduurzamingspartner aan onze zijde.”
Martijn werkt al zeventien jaar in verschillende functies voor Zorggroep Solis. Deze organisatie biedt diverse zorg- en behandelcentra voor ouderen in en rond Deventer. Als projectleider onderhoud houdt Martijn zich bezig met de meerjarenonderhoudsplanning en het verduurzamen van zeven locaties van Zorggroep Solis. Dat klinkt overzichtelijk, maar schijn bedriegt. “Sommige gebouwen zijn ons eigendom, andere huren we – soms gedeeltelijk – van verschillende woningcorporaties. Dat maakt het voor wat betreft het verduurzamen en het technisch onderhoud van bijvoorbeeld bliksemafleiding en brandmeldinstallaties soms wat lastig. Het helpt dat we een goede relatie hebben met Unica. In opdracht van Rentree, de woningcorporatie van wie wij de locatie Spikvoorde huren, voert Unica Building Services het dagelijks onderhoud van de technische installaties uit. Daarnaast heeft Rentree een raamovereenkomst met Unica Energy Solutions voor de exploitatie van de energievoorziening. Unica heeft de energiecentrale met warmte- en koudeopslag (wko) ontworpen, gerealiseerd en gefinancierd. Momenteel zitten we in de exploitatiefase, waarbij Unica gedurende 15 jaar zorgt voor de bediening en instandhouding van de energiecentrale en de levering van warmte en koude. Voor dit laatste doen we rechtstreeks zaken met Unica Energy Solutions.”
Financiële motivatie
De afgelopen decennia gold steevast: hoe meer energie je verbruikt, hoe goedkoper het is. “Dat klinkt in de huidige tijd heel raar, maar daardoor was verduurzaming tot voorkort helemaal niet zo interessant voor zorginstellingen”, vertelt Martijn. “Wij betaalden bijvoorbeeld zo weinig voor gas, dat een plan om zonnepanelen te plaatsen het een paar jaar geleden niet haalde. Deze investering had een terugverdientijd van vijftien jaar en is daarom nooit gedaan.”
De oorlog in Oekraïne, met sterk stijgende energieprijzen als gevolg, betekende een kantelpunt. Martijn: “Onze energiekosten zijn verdrievoudigd. Daardoor begint binnen onze zorginstelling het besef te landen dat we iets moeten gaan doen met verduurzaming. Er is dus in de eerste plaats vooral een financiële motivatie om met verduurzaming aan de slag te willen gaan. Ten tweede stelt de overheid zich steeds dwingender op. Verduurzaming was altijd heel vrijblijvend, maar om de klimaatdoelen te kunnen halen, worden de regels aangescherpt. Verder is er een tendens dat steeds meer zorginstellingen willen uitdragen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden. Bij Zorggroep Solis zitten we wat dat betreft niet in de voorhoede maar ik hoop dat ook bij ons een mindset ontstaat waarbij we serieus over de toekomst gaan nadenken.”
Vooruit denken
Zorggroep Solis heeft de afgelopen jaren al wel geïnvesteerd in kleinschalige energiebesparende maatregelen, het zogenoemde ‘laaghangende fruit’. Nu is het volgens Martijn tijd voor grotere stappen op het gebied van verduurzaming. “Via onze verhuurder Rentree heb ik Unica Energy Solutions de vraag gesteld: Wat is ervoor nodig om Spikvoorde, een locatie met 62 verpleegwoningen, gasloos te maken? Unica antwoordde met een uitgebreide rapportage met vier à vijf opties, compleet met terugverdientijden. De uitgebreide aanpak heeft me aangenaam verrast”, zegt Martijn. “De uitwerking gaat dieper dan mijn kennis reikt. En Unica is een fijne gesprekspartner, die erg betrokken is met het verduurzamen van onze organisatie. Ze kunnen goed vooruit denken en prognoses maken. Dat is bij een onderwerp als verduurzaming heel belangrijk.”
Ook op persoonlijk vlak vindt Martijn het prettig samenwerken met Unica: “Ik heb contact met verschillende Unica-mensen en -bedrijven en dat bevalt over de hele lijn erg goed. De communicatie is helder en afspraak is altijd afspraak. Andere bedrijven moet je nog weleens aan hun mouw trekken, maar Unica zit er altijd goed bovenop. Dat vind ik belangrijk, want het gaat hier om serieus geld. Dan wil je als klant ook gehoord en serieus genomen worden.”
Verduurzamingsplannen
Martijn hoopt dat voor de zomer duidelijk is of de verduurzamingsplannen door kunnen gaan. “Er zijn nogal wat variabelen”, zegt hij. “De kans is altijd aanwezig dat de gebouweigenaar wisselt en dat kan gevolgen hebben voor de duurzaamheidsinvesteringen."
Wat betreft de opties om het gebouw van het gas af te halen, heeft Martijn de voorkeur voor de optie warmtepompen in combinatie met PVT-panelen. “Maar ook hier zijn verschillende uitwerkingen mogelijk die we nog goed moeten doorspreken. Ik zou bijvoorbeeld nog wel meer willen weten over de mogelijkheden van een Energy Service Company of ESCo, waardoor de financiering gemakkelijker wordt. En als het allemaal goed gaat en we van start kunnen, zijn er nog twee locaties die ik graag zou willen aanpakken. We hebben de komende maanden dus nog genoeg te doen!”