“De langetermijnvisie van Unica Energy Solutions is om CO2 te reduceren”

KarelvWijk-20230421-0006

 

Als het aankomt op de werkwijze, staat bij Unica Energy Solutions proactiviteit en vakmanschap op de eerste plaats. “Wij zorgen ervoor dat de installaties goed blijven functioneren en voorkomen hiermee dat er zich problemen in de toekomst gaan voordoen.”, vertellen Herbert Witteveen en Jeroen Rijnsburger, technisch managers bij Unica Energy Solutions. Samen hebben zij zich veel ingezet met het verduurzamen van het zorgcomplex Viva! Zorggroep in Heiloo.

 We kijken naar de langetermijnvisie en denken gedurende het hele proces mee met de opdrachtgever, voorkomen is beter dan genezen.”, aldus Jeroen. Dit geldt ook bij het uitgevoerde herontwerp van zorginstelling Viva! Zorggroep, waar het dak een rol speelt in het verwarmen en -koelen van het pand gedurende het hele jaar en de energiebalans van de WKO.

KarelvWijk-20230421-0008

"Unica Energy Solutions streeft naar een heldere communicatie met korte lijnen in alle facetten van het proces; voor, tijdens en na een modificatie" 

Werkwijze bij Viva! Zorggroep
Het pand van Viva! Zorggroep bestaat uit een grote hoeveelheid appartementen en daarnaast diverse algemene ruimtes. Hierdoor is er in het herontwerp veel rekening gehouden met de energievraag en een grote behoefte aan warmte. Er werd in eerste instantie gekeken hoe de toenmalige installatie draaide en hoe er met die installatie als basis een aanpassing op het bronsysteem plaats kon vinden. Dit bronsysteem was namelijk in onbalans en moest binnen de vergunningsgrenzen weer in balans worden gebracht. Tevens was er een probleem met de drukhuishouding waardoor er aanpassingen moesten worden gedaan aan expansievoorzieningen. Hier was een verbetering van de energiecentrale voor nodig, hetgeen waar Unica Energy Solutions in is gespecialiseerd. 

Denken binnen de (zorg)kaders
In essentie zijn de installaties die worden aangebracht in zorginstellingen niet heel afwijkend in vergelijking met een utiliteitgebouw. Wel merkt Herbert op dat er altijd uitdaging zit bij het uitvoeren van alle werkzaamheden. “Bij een zorginstelling moeten we namelijk werken in omgevingen waar 24/7 zorg wordt verleend. Het is geen kantoor wat op vaste tijden sluit en waar werkzaamheden na reguliere tijden kunnen worden opgepakt. Zorginstellingen blijven dag en nacht draaien en doorgaan. Er gaat een enorme planning aan vooraf om dit zo min mogelijk tot niet te verstoren.” Jeroen vult aan dat bij de Viva! Zorggroep heel gericht is gekeken welke componenten prioriteit hadden voor het herontwerp en hoe de overlast hierin kon worden gereduceerd. “In het project bij de Viva werd er geanticipeerd op het feit dat er zo snel en tegelijkertijd kort mogelijk een aanpassing moest komen op de warmtevraag. De warmtetoevoer is namelijk het meest urgente component van een zorginstelling en moet zo min mogelijk stilstaan. Zodoende dat hiermee in zowel het ontwerp als de uitvoerende werkzaamheden veel rekening is gehouden.”

KarelvWijk-20230330-0003-1
KarelvWijk-20230330-0002

Warmtevraag
De warmtevraag heeft vaak de meeste urgentie bij zorginstellingen, omdat dit het gehele jaar door volop wordt gebruikt. In alle zorgdelen van een pand moet de temperatuur voor iedereen aangenaam en tevens in balans zijn. Over het algemeen liggen de temperaturen in verhouding vaak veel hoger en daarmee een grotere vermogensvraag en warmte-energie vraag . Patiënten hebben het namelijk sneller koud waardoor veel warmte nodig is, maar verzorgers moeten desondanks de zorg in goede klimaatomstandigheden kunnen leveren. 

Uitgevoerde modificatie: koppeling warmtepomp en zonthermisch dak
Het zonthermisch dak van Viva! Zorggroep werd in de oorspronkelijke situatie uitsluitend ingezet om in de zomer warmte op te slaan in de bodem. In het grootste gedeelte van het jaar leverde het dak nauwelijks energie op omdat de temperaturen dusdanig laag waren om er energie uit te halen. “Dat was natuurlijk erg zonde en hier zijn we mee aan de slag gegaan”, vertellen Jeroen en Herbert. Ze leggen uit dat er een waterpomp rechtstreeks aan het zonthermisch dak is gekoppeld. Hierdoor kan het dak meer uren per jaar worden benut. Jeroen: “Deze uitbreiding hield in dat er ook tijdens lagere temperaturen nog energie uit het dak kon worden onttrokken. Hierbij fungeert de warmte van het dak als voeding voor de warmtepomp om zo het pand duurzaam te verwarmen. Door deze modificatie kan er ook in het voorjaar, najaar en de winter warmte rechtstreekst uit het dak worden onttrokken en via de warmtepomp aan het gebouw worden geleverd.” 

Dit was een optimale oplossing waarin de technische ruimte onder en het dak boven samenwerken als integraal geheel. Herbert vertelt: “Het zonthermisch dak wordt nu het hele jaar door gebruikt, in plaats van alleen de zomer zoals eerst het geval was. Bovendien kan het dak al op 4-5 °C draaien. Het dak werkt alleen niet op dagen dat het vriest. Oftewel, hij werkt zowat het hele jaar door.”

KarelvWijk-20230330-0001-Jun-06-2023-01-36-22-9265-PM
KarelvWijk-20230330-0007-1

Gespecialiseerd kenniscentrum
Unica is een groot bedrijf met enorm veel specialisaties, maar het stukje specialisatie gericht op WKO-bronnen en warmtepompen is centraal gevestigd in Hoevelaken”, vertelt Jeroen. “Unica Energy Solutions werkt landelijk en is niet regio gebonden. Hierdoor komen allerlei uiteenlopende vraagstukken gericht op WKO-installatie met een probleem terug in Hoevelaken. Kortom, hier wordt een enorme hoeveelheid aan kennis en ervaring opgedaan in uiteenlopende situaties en omstandigheden. Dit wisselen wij vervolgens ook veel uit onderling binnen Unica clusterbedrijven.”

Herbert vult hierop aan dat er tegelijkertijd veel wordt samengewerkt met andere clusters binnen Unica. “Dit doen wij om een modificatie zo goed mogelijk te laten verlopen en uit te voeren. Dit is bij de Viva! Zorggroep gebeurt in samenwerking met onderlinge zusterbedrijven Unica Energy Solutions, Unica Building Services en Unica Building Automation.



Eerste keer
Voor Unica Energy Solutions was het één van de eerste keren dat er vanuit een al bestaand project (andere installateur), modificaties werden toegepast om meer energie uit een dak te halen. Hierdoor moesten er bepaalde aannames gedaan worden, maar trots vertellen Herbert en Jeroen “dat de modificatie uiteindelijk optimaal en zelfs boven de prognose-verwachtingen werkt!” Door talrijke ervaringen vanuit andere installaties werd er een inschatting gemaakt en heeft dit zijn vruchten afgeworpen. Tevens worden er ook vanuit dit project nieuwe ervaringen en resultaten opgedaan om toekomstige projecten te optimaliseren.

KarelvWijk-20230330-0008