“De kracht van Unica Energy Solutions: ontzorging bij zorginstellingen”

Unica Energy Solutions vertaalt duurzame vraagstukken naar realistische oplossingen

 

Om de energietransitie in de zorgsector te kunnen bewerkstelligen, zijn innovatieve en duurzame oplossingen voor energieopwekking nodig. Unica Energy Solutions biedt hierin technische specialistische kennis waarin een meedenkend karakter naar voren komt. Deze vraag wordt vertaald naar realistische oplossingen die zijn afgestemd op de desbetreffende en specifieke situatie.

Marcel Gehrels, ontwikkelaar duurzame energie bij Unica Energy Solutions, vertelt hoe deze oplossingen in de praktijk naar voren komen en hoe er wordt gedacht vanuit de kaders van opdrachtgevers.

Volledig ontzorging
Bij elk project wordt samen met de opdrachtgever nauwkeurig gekeken wat een geschikte energieoplossing is voor de gestelde warmte en koude vraag. Hierbij wordt rekening gehouden met de situatie van het desbetreffende gebouw, de omgeving waar het gebouw zich in bevindt en de gebruikers wat de behoeftes zijn op hetgeen wat er mogelijk is. “Bij zorginstellingen ligt bijvoorbeeld de nadruk veelal op de warmtevraag. In zowel de winter- als tijdens de zomermaanden is de vraag naar warmte erg groot, omdat ouderen het sneller koud hebben.”

Marcel Gehrels Unica Energy Solutions

 

 

Vervolgens maakt Unica een energievoorstel. Unica kan deze installatie bouwen, beheren, onderhouden en tevens in stand houden voor de langeretermijn. De kracht van Unica Energy Solutions komt hierin naar voren; de gehele procesketen wordt ontzorgd. Bij Unica Energy Solutions zit er namelijk een enorme bundel aan kennis om de installatie zo rendabel mogelijk te maken en klanten hiervan te ontzorgen.

Technische installatie Viva zorggroep
Technische installatie zorggroep ViVa

Oplossingen in de praktijk
Kortgezegd zijn de oplossingen die wij in de praktijk bieden duurzame energieopwekkingen waar met zo weinig mogelijk energie (zoals ingekochte elektriciteit), zo veel mogelijk warmte en koeling wordt geleverd op een comfortabel niveau.” Aldus Marcel. Deze energiecentrales, zoals een warmtepomp, zijn erg efficiënt en duurzaam in het gebruik van energie. “Maar de oplossingen zijn natuurlijk volledig afhankelijk van de vraag die de opdrachtgever stelt. Warmtepompen en het gebruik van natuurlijke middelen hebben de voorkeur, maar er wordt altijd afgewogen wat een passende oplossing is voor het desbetreffende vraagstuk.

Warmtepompen
Frequent kan er in zorginstellingen warmte worden geleverd, zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, namelijk door middel van warmtepompen. Als er na de inventarisatie inderdaad wordt geconcludeerd dat een warmtepomp de meest efficiënte en duurzame energieopwekker is, wordt er gekeken wat de meest geschikte bron is voor de warmtepomp. Marcel heeft een aantal voorbeelden: “Er zijn diverse opties mogelijk zoals onder andere een WKO-systeem, aquathermie, een combinatie van WKO en aquathermie, PVT-panelen* en droge koelers/ buitenluchtkoelers (halen energie uit de omgeving).”

De warmtepompen, waarbij Unica Energy Solutions is gespecialiseerd in WKO-systemen, hebben een bron nodig om goed te kunnen draaien. Hier wordt vaak gebruik gemaakt van grondwatertemperaturen om een warmtepomp te voeden. De warmtepomp levert warmte aan de gebouwen en met een WKO-installatie kunnen gebouwen met weinig energie heel efficiënt en tegelijkertijd duurzaam worden gekoeld.

*De voorkant van een PVT-paneel wekt net zoals een zonnepaneel elektriciteit op, alleen de achterkant wekt warmte op. De panelen zijn aangesloten op een warmtepomp, waarbij de energie van het dak wordt gebruikt als bron voor de warmtepomp.

Technische installatie door Unica

Werking van een warmtepomp en WKO
Een warmtepomp kan worden vergeleken met een omgekeerde koelkast. In plaats van het afvoeren van warmte, haalt een warmtepomp juist warmte van buiten naar binnen. De energie die de warmtepomp nodig heeft om dit te kunnen leveren, haalt hij veelal uit energie in de al bestaande omgeving. Dit kan bijvoorbeeld uit water en lucht. Aan deze “gratis” energie hoeft nog maar een klein deel elektriciteit toegevoegd te worden voor de warmtepomp om een goed temperatuurniveau te krijgen.

Een WKO-systeem is een grote accu in de grond waarin twee diepe geperforeerde buizen in de grond worden geboord, waarmee grondwater kan worden aangezogen met een grote pomp. Het WKO-systeem fungeert als een soort energieopslag in de bodem om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan diep onder de grond. Hiermee worden gebouwen verkoeld of verwarmd, afhankelijk van het seizoen.

In de winter
Tijdens de koude wintermaanden is er behoefte aan warmte. Hiervoor wordt er grondwater opgepompt uit de warmtebron. Dit stroomt vervolgens langs een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de warmte uit het grondwater wordt gehaald. Het afgekoelde water wordt hierna naar de koude-bron in de bodem geleid.  

In de zomer
In de warme zomermaanden gebeurt het tegenovergestelde. Er wordt koud water opgepompt uit de koude-bron en stroom ook langs de wisselaar, alleen nu om het gebouw te koelen. Dit grondwater wordt hierdoor opgewarmd en stroomt na dit proces in de warmtebron. 

Deze manier van afkoelen en verwarmen is erg efficiënt en duurzaam. Uitsluitend de pomprichtingen voor het grondwater hoeft om te worden gedraaid om te voldoen aan de vraag. De enige elektrische energie die hiervoor nodig is, is de energie om het grondwater omhoog te pompen.



Reduceren van overlast door prefab
Binnen Unica zijn er vele ontwikkelingen richting het prefab / modulair bouwen. Deze aanpak van het bouwproces houdt in dat onderdelen van installaties (pompen, kleppen, regeltechnieken etc.) in een werkplaats onder de juiste omstandigheden worden gebouwd, getest en gecontroleerd. Als de onderdelen gereed zijn voor gebruik, worden ze naar de bouwplaats gebracht en klikt dit als een “legoblokje” aan elkaar.

Marcel is erg enthousiast over deze ontwikkeling, met name met een schuin oog gericht op de zorgsector. “Prefab bouwen maakt het mogelijk om heel efficiënt en gestructureerd te werk te gaan. Bij het installeren van energiecentrales kan er in de planning nog meer rekening worden gehouden met de bewoners en personeel om overlast zoveel als mogelijk te verminderen.” Andere voordelen van Prefab bouwen zijn het reduceren van transportvervoer, bouwen in een gecontroleerde werkplaats en een hoge kwaliteitscontrole. Ook hierdoor dragen we bij aan het Parijs-akkoord. 

Technische installatie bij ViVa zorggroep