“Als het werkt in de zorg, werkt het overal”


Unica Energy Solutions ontwikkelde voor zorginstellingen een stappenplan voor verduurzaming


Dynamics365-Beheer
Dynamics365-Consultancy

Consultancy

De weg naar jouw Dynamics 365 vullen onze consultants samen met jou in. Onze expertise van Dynamics 365 en branches combineren we met jouw kennis van de organisatie en zo stippelen we de juist te bewandelen weg uit. Wij snappen jouw business en leveren daar met Dynamics 365 toegevoegde waarde aan. Alles zodat wij jou optimaal kunnen adviseren over het beste gebruik van jouw Dynamics 365. Wil je liever wat kleiner beginnen maar evengoed al wat grote stappen zetten? Ook dan helpen onze consultants jou met jouw Dynamics 365 transitie.

Arnaud van Beek Unica Energy Solutions
Ruim 150 zorgorganisaties en bedrijven hebben zich gecommitteerd aan de Green Deal Zorg. Zij streven naar ‘groene en klimaatneutrale’ zorg met minimale uitstoot van broeikasgassen en impact op de leefomgeving. Maar de stap van ambitie naar praktijk blijkt enorm complex. Om zorginstellingen te helpen bij de energietransitie ontwikkelde Unica Energy Solutions een overzichtelijk stappenplan voor verduurzaming.
Arnaud van Beek, business manager bij Unica Energy Solutions, vindt het inspirerend dat er zoveel zorginstellingen in Nederland al bewust bezig zijn om ‘Paris Proof’ te worden. “We staan voor een grote opgave, die we samen moeten oplossen. Het besef is er. Nu moeten we écht stappen maken om te verduurzamen.

Verantwoordelijkheid
Unica helpt bedrijven en organisaties al jaren met verduurzamen. Van oudsher heeft de technisch dienstverlener veel klanten in de zorgsector. “Met verschillende zorginstellingen werken we al heel lang samen”, zegt Arnaud. “We kennen deze organisaties goed en weten dat zij een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen ten aanzien van hun aandeel in de klimaatcrisis. Veel zorginstellingen willen graag hun CO2 footprint verlagen en verduurzamen. Ze gaan enthousiast aan de slag met instrumenten zoals de CO2-routekaart of Milieuthermometer, maar zien al gauw door de bomen het bos niet meer.

Complexe puzzel
Arnaud vertelt wat het zo lastig maakt om de zorgsector te verduurzamen. “Zorginstellingen stoeien vaak met vragen als: wat gaan onze verduurzamingsplannen kosten en hoe gaan we het organiseren? Sommige zorginstellingen hebben wel 30 tot 40 locaties, waar 24/7 patiëntenzorg wordt geboden. Je kunt deze gebouwen dus niet zomaar even een half jaar sluiten om ze te verduurzamen. Bij werkzaamheden wil je ervoor zorgen dat patiënten, medewerkers en bezoekers zo min mogelijk hinder ondervinden. Dat is een extra complicatie. En alsof dat nog niet ingewikkeld genoeg is, moeten zorginstellingen voldoen aan allerlei wet- en regelgeving, normeringen en certificeringen. Dat maakt de energietransitie in de zorg een complexe puzzel met een heleboel puzzelstukjes.”

Toekomstvisie
Om zorginstellingen te helpen en de energietransitie een duwtje in de goede richting te geven, ontwikkelde Unica Energy Solutions een stappenplan voor verduurzaming. “We hebben hierin alle aspecten die komen kijken bij het verduurzamen van de zorg aan elkaar gelust”, zegt Arnaud. “Want je kunt wel lukraak techniek in een gebouw schroeven en zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzame technieken toepassen, maar bij Unica zijn we ervan overtuigd dat onze klanten er veel meer aan hebben als we actief met ze meedenken. Zodat zij kunnen gaan verduurzamen vanuit een heldere, langjarige toekomstvisie met concrete doelstellingen. De kans op een succesvolle energietransitie is namelijk veel groter als iedereen binnen de organisatie weet wat je doet en waarom je het doet.

"Het stappenplan is een levend document. En geen fotomoment, maar een film."



Stappenplan: meedenken, begeleiden en uitvoeren
Het stappenplan voor verduurzaming van Unica Energy Solutions bestaat uit vijf fasen. Arnaud: “We beginnen met de oriëntatiefase. Dat kan voor zorginstellingen meteen al een flinke opgave zijn. In dat geval kunnen we beginnen met een of meerdere sessies, bijvoorbeeld met het bestuur en een inhoudelijke deskundige. We stellen daarbij veel vragen en proberen ons goed in te leven in de klant. Hoe zit die in de wedstrijd? Wat zijn duurzaamheids-doelstellingen en wanneer zouden deze gerealiseerd moeten zijn? Bij de tweede stap geven we inzicht in hoe de plannen in relatie staan tot wetgeving, gebouw en assets. Welke Erkende Maatregelen voor energiebesparing moeten worden uitgevoerd? Welke relatie is er bijvoorbeeld met het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP)? En voldoe je aan de Europese Energie-Efficiency Richtlijn? De derde stap is de verdiepingsfase, waarin we een concrete businesscase maken en scenario’s bekijken. Wat gaat het kosten? Is dat realistisch of is het nodig om de plannen bij te stellen? Wat is de impact van de verduurzamingplannen op de organisatie? Wat is de vastgoedstrategie? Stap vier is de concretiseringsfase of engineering, waarin we de plannen in detail uitwerken. Daarna is het tijd voor stap vijf: de uitvoering. Soms is dit een simpele modificatie, maar het kan ook een sustainable renovation of duurzame renovatie zijn.

shutterstock_479614822

Cyclische aanpak
Unica Energy Solutions pakt verduurzaming stapsgewijs aan, van strategie tot uitvoering. “Het stappenplan is een levend document. En geen fotomoment, maar een film.” Arnaud legt uit wat hij hiermee bedoelt: “Verduurzaming is een meerjarenproject, waar je als organisatie eigenlijk nooit klaar mee bent. Bij Unica weten we uit ervaring dat alleen een cyclische aanpak werkt. Zeker in een sector die zo dynamisch is als de zorg, waar wetgeving verandert, energietarieven fluctueren en organisaties continu in beweging zijn. Alles staat met elkaar in verbinding en beïnvloedt elkaar. We hebben het stappenplan nu al bij enkele zorginstellingen ingezet en het blijkt goed te werken. En als het in de zorg werkt, werkt het ook in andere sectoren.