“Hellemans Consultancy bevordert verduurzaming in de zorg door zelf ook deel te nemen aan de Green Deal”

Berto Kerstholt en Simone van Houten van Hellemans Consultancy

“De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor de volksgezondheid. Klimaatverandering en milieuverontreiniging leiden tot steeds meer en andersoortige zorgvragen.” Een stevige uitspraak van milieuplatformzorg waaruit blijkt dat organisaties in de zorgsector echt iets moeten doen ten aanzien van verduurzaming. De Green Deal helpt bij het stimuleren van deze verduurzamelingsontwikkeling.  

Berto Kerstholt, manager bij Hellemans Consultancy en Simone van Houten, consultant bij Hellemans Consultancy zijn het hier volledig mee eens. “Verduurzaming in de zorg is van groot belang, waarbij de bewustwording op de werkvloer ook een cruciale rol speelt.”, zegt Berto. Simone vult hierop aan: “En ik ben trots dat wij als Hellemans Consultancy ook onderdeel uitmaken van de Green Deal, zo zitten we dicht op het vuur als het gaat om verduurzaming, o.a. voor zorginstanties!”   

Committeren aan pijlers 
Hellemans Consultancy staat voor het bewuster omgaan met energie op een duurzame manier en is in staat om opdrachtgevers te helpen met zowel het besparen als inkopen van energie. “Wij adviseren bijvoorbeeld hoe organisaties zuiniger kunnen omgegaan met energieverbruik of hoe vastgoed kan worden verduurzaamd”, vertelt Simone. “De Green Deal komt dan ook met regelmaat in gesprekken en adviezen naar voren.”

De doelstelling van 2030, 55% minder CO2- uitstoot, is voor organisaties aangesloten bij de Green Deal een van de belangrijkste om minimaal te behalen. Het uiteindelijke doel is om klimaatneutraal te zijn in 2050.  

Echter hoeven organisaties die zijn aangesloten bij de Green Deal (in dit geval organisaties gericht op de zorgsector), niet aan alle vijf de punten te voldoen. “Dat wordt een grote klus en is ook niet bij elke organisatie van toepassing. Het zijn namelijk algemene opgestelde regels.”, legt Simone uit. “De doelen 2030 en 2050 moet iedereen nastreven. Maar als je eenmaal bent aangesloten bij de Green Deal, committeer je je aan minimaal één van de vijf punten. Hellemans Consultancy heeft zich verbonden aan de Green Deal emissie pijler de CO2-reductie. 

De Green Deal helpt ook voor het vergroten van de bewustwording om het energieverbruik en tegelijkertijd de CO2-reductie te verminderen. Het maakt voor organisaties inzichtelijk op welke punten de instrumenten kunnen helpen. “Maar integraal moet er in organisaties daadwerkelijk worden gestreefd naar verduurzaming. Het uitzetten van laptops, verlichting die automatisch aan- en uitgaat etc. zijn voorbeelden van eenvoudige gedragscomponenten die bewust eigen moeten worden gemaakt op de werkvloer.”, vertelt Berto.  

Berto-Kerstholt-scaled
Simone-van-Houten

Wat is de Green Deal?

De Europese Green Deal is een pakket beleidsinitiatieven dat de EU moet helpen met de groene transitie, waarbij het einddoel klimaatneutraliteit in 2050 is. De Green Deal ondersteunt de omvorming van de EU tot een eerlijke en welvarende samenleving met een moderne en concurrerende economie. 

Green Deal is een breed begrip die kan worden toegespitst op individuele sectoren. Green Deals zijn namelijk afspraken tussen de Rijksoverheid en andere partijen om duurzame plannen uit te voeren. Om in de zorgsector te werken aan duurzame zorg is de Green Deal Samen werken aan duurzame zorg opgezet. Dit wordt gefaciliteerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gedragen door de zorgsector. 

De Green Deal Duurzame Zorg bestaat uit vijf doelen:

1. Gezondheidsbevordering van patiënten, cliënten en medewerkers
2. Vergroten bewustwording en kennis over de impact van de zorg op het klimaat en andersom
3.
CO2-uitstoot terugbrengen met 55% in 2030 en klimaatneutraal in 2050
4. Primair grondstofgebruik 50% verminderen in 2030 en maximaal circulaire zorg in 2050
5.
Verminderen milieubelasting door medicatie(gebruik). 

Berto Kerstholt:
"Het organiseren van een circulaire economie, en ook binnen een bedrijf, heeft veel consequenties maar is wel belangrijk
om uiteindelijk te hebben" 

Gericht helpen met beleidsplan 
De manier waarop er in organisaties verduurzaamd kan worden en hoe er op de pijlers van de Green Deal kan worden ingespeeld, is afhankelijk van het punt waar de organisatie zich in het verduurzamingsproces bevindt. De eerste stap hierin is om middels een inventarisatie in de organisatie te kijken wat er op dat moment al wordt gedaan op het gebied van duurzaamheid. Hiermee wordt dit voor zowel de zorginstelling als voor Hellemans Consultancy inzichtelijk gemaakt. Berto vertelt dat organisaties vaak al een duurzaamheidsambitie hebben, maar dat dit losse elementen zijn waar nog geen duidelijke samenhang in zit. “In dit geval helpen wij hen met het opstellen van een duidelijk plan. Maar wij helpen ook door tools aan te bieden om de ambities hiervan te kunnen bereiken. Dit kan voor zowel organisaties waar wij hebben geholpen met het maken van het plan en organisaties die al een beleidsplan hebben opgesteld.”, aldus Berto.   

Tools voor behalen Green Deal doelen 
Er zijn verschillende tools om de einddoelen en pijlers van de Green Deal te behalen. Simone vertelt: “Je moet inzichtelijk hebben vanaf welk punt je bent vertrokken, waar je heen wil en wat er tussen die twee stappen in moet gebeuren om op het doel uit te komen.” Berto vult Simone aan: “Elke zorginstelling heeft namelijk ander soort patiënten die diverse behoeften hebben waar we rekening mee moeten houden. Een GGZ- instelling differentieert erg met een zorggroep en moet hierdoor anders inspelen op de maatregelen.”

Een van deze tools is het energiemonitoringssysteem van Hellemans Consultancy. Het voordeel aan dit energiemonitoringssysteem is dat er heel secuur per locatie kan worden gekeken hoe het verbruik in de desbetreffende situatie verloopt. Dit energypanel maakt een compleet overzicht van het verloop van alle energiezaken in een organisatie. Hierbij wordt er door Hellemans Consultancy direct op de werkvloer informatie geïnventariseerd (informatie gericht op het energieverbruik) die vervolgens worden geanalyseerd. Deze resultaten worden vergeleken met gemiddelde kengetallen. Hieruit worden bijzonderheden opgemerkt maar het resultaat kan ook worden gebruikt om tot een praktische, reële en duurzame oplossing te komen om te verduurzamen voor het desbetreffende project. Een directe verbetering met voordeel is bijvoorbeeld een aanpassing in het regelsysteem denk aan regeling in combinatie met buitentemperatuur, dag- en nachttijden, feestdagen etc.   

Wet- en regelgeving en milieuthermometerzorg 
Naast het aanreiken van tools om de duurzaamheidsambitie te bereiken, helpt Hellemans Consultancy ook bij de wet- en regelgeving. Voorbeelden hiervan zijn de erkende maatregelenlijst en de milieuthermometerzorg. Simone legt uit dat deze wet- en regelgeving ervoor zorgt dat er stapsgewijs aan de eisen kan worden voldaan om uiteindelijk te voldoen aan de opgestelde pijlers. “Als organisatie ben je verplicht om iedere vier jaar aan te tonen wat je hebt gedaan op het gebied van duurzaamheid en energie. Als je je committeert aan de Green Deal blijft die methodiek hetzelfde, maar wordt dit in een ander jasje gestoken en krijg je ook vrijstellingen. Vanuit de branche is hier de regelgeving op afgesteld om zo inzichtelijk te maken hoe er aan de doelen van 2030 kan worden gewerkt”, aldus Simone.  

Hellemans-logo_groot